Cursor

mode

Language Support

Drag

Центар за поддршка +38976-27-39-77

Контактирајте нè

Awesome Image Awesome Image

Веб-страни December 12, 2022

Програмер на веб-страници наспроти дизајнер на веб-страници: Која е разликата?

Writen by Nicx

comments 0

И покрај тоа што бизнисите имаат сметки на социјалните медиуми, многу луѓе веројатно се сомневаат во легитимноста на производите и услугите што ги нудат.

Verisign дури откри дека 84% од потрошувачите денес мислат дека веб-локацијата со естетски пријатен веб-дизајн може да направи бизнисот да изгледа попрофесионален и веродостоен.

Да не зборуваме, повеќето онлајн искуства започнуваат со пребарувачите. Освен Google, други луѓе користат и Yahoo!, Bing, Baidu и многу други. Во тој случај, можете да очекувате повеќе луѓе да се сретнат со вашиот бизнис кога имате веб-локација.

Наместо сами да креирате веб-локација, ангажирајте професионалци кои ќе ви помогнат да поставите веб-страница за вашиот бизнис. Меѓутоа, проблемот е кого треба да ангажирате помеѓу развивач на веб-страници и дизајнер на веб-страници? Ќе ви објасниме детално за да ја знаете разликата.

Што е веб-програмер?

Програмерот на веб-страници е експерт за програмирање. Тие користат јазици за кодирање како HTML, PHP, JavaScript, CSS, Python, SQL, Ruby, jQuery, C# и многу повеќе за да изградат веб-страници од нула. Ги претвора идеите и концептите за веб дизајн создадени од веб-дизајнер во реалност.

За да се осигура дека веб-локацијата нема да се урива поради бројот на луѓе кои ги посетуваат и прелистуваат веб-страниците, задача на развивачот на веб-локацијата е да ја одржи нејзината основна структура за да остане целосно функционална.

Тогаш доаѓа одржувањето на веб, што е по процесот на развој на веб-локацијата и откако веб-страницата е веќе во живо.

Видови на веб-програмери

Работата на секој веб-развивач е различна. Нивните задачи на крајот зависат од нивниот соодветен дел од развојот на веб-страницата, како што се предниот дел, задниот дел и целосниот стек.

Подолу се прикажани различните типови на програмери и нивните улоги во креирањето веб-страници.

Предниот крај

Работата на развивачот на веб-страници од предниот дел е да ги програмира визуелните елементи на веб-локацијата, кои се карактеристиките што посетителите ќе ги видат кога прелистуваат веб-страници. Бидејќи нивната улога веројатно се преклопува со веб-дизајнерите, развивачите на веб-страници од предниот дел имаат тенденција да работат со нив истовремено.

Back-End

Како што сугерира неговото име, заднинските програмери се програмерите кои работат зад сцената на креирање веб-страници, а нивната главна задача е да се осигураат дека целата веб-локација функционира правилно.

Развивачот на веб-локацијата ќе провери дали кодирањето ја поврзува веб-локацијата со веб-серверот и дали податоците течат без прекин за да се осигура дека трансакцијата на клиентот продолжува правилно.

Full-Stack

Овој тип на развивачи на веб-страници, од друга страна, е приклучок на сите занаети. Ова значи дека тие можат да ги извршуваат задачите на развивачите на веб-страници од предниот дел и од задниот дел.

Кои се вештините на развивачите на веб-страници?

● Искуство во тестирање и дебагирање веб-страници

● Познавање на системи за управување со содржина

● Внимание на деталите

● Може јасно да ги објасни техничките работи

● Силни нумерички и креативни вештини

Што е веб дизајнер?

За разлика од развивачот на веб-страници, веб-дизајнер е некој што може да направи веб-локација да изгледа естетски пријатно. Природата на нивната работа претежно вклучува подобрување на изгледот и целокупниот распоред на веб-страницата, додека се осигурува дека е прифатлива за корисниците.

Бидејќи веб-страницата на бизнисот има сè поврзано со имиџот на брендот, дизајнерот на веб-страница често се среќава со клиентот за да разговара за целокупниот изглед и чувство на веб-страницата.

Дизајнерот на веб-локација потоа ќе користи Adobe XD, Illustrator, DreamWeaver и Sketch за да го илустрира распоредот на веб-дизајнот со договорената шема на бои, стил на фонт и карактеристики.

Видови веб дизајнери

Кога станува збор за дизајнирање веб-страница, веб-дизајнерите обично имаат специјализација. Познавањето на разликите помеѓу типовите на веб-дизајнери ќе ви помогне да одредите кој треба да го ангажирате за да ја креирате вашата деловна веб-страница.

● Корисничко искуство (UX)

Улогата на веб-дизајнер на UX е да открие како корисниците ќе имаат одлично искуство додека комуницираат со елементите и карактеристиките на веб-страницата.

Колку што е можно, тие ќе се обидат да го замислат целокупното искуство на корисникот од моментот кога ќе ја отвори веб-страницата, ќе ги прелистува веб-страниците и ќе направи купување.

Веб UX дизајнер ќе ја започне својата работа со креирање дијаграми за кориснички патеки и планирање на информациската архитектура. Пред да можат да ги направат сите овие, тие ќе направат истражување за да дознаат повеќе за деловната индустрија на нивниот клиент.

● Кориснички интерфејс (UI)

Дизајнер на веб-кориснички интерфејс се концентрира на создавање на изгледот и чувството на веб-локација и нејзините веб-страници користејќи ги мапите за патување на корисникот обезбедени од дизајнер на веб UX.

Тие ќе го организираат распоредот на страницата, ќе избираат шеми на бои, ќе ја приспособат типографијата и ќе создаваат интерактивни елементи на корисничкиот интерфејс, како што се скролувачи, копчиња, менувачи и паѓачки менија. Сето ова ќе помогне да се направи веб-страницата естетски пријатна и да се поттикнат посетителите да останат многу подолго.

● Визуелен дизајнер


Како и веб-програмерите со целосен ред, визуелните дизајнери се исто така приклучок за сите занаети; тие можат да работат на UX и UI аспекти на развој на веб-страници. Визуелниот дизајнер секогаш се грижи за постигнување рамнотежа помеѓу естетски пријатен веб-дизајн и добро функционална веб-страница.

Кои се вештините на веб-дизајнер?

● Познавање на јазик за кодирање (изборно)
● Ги разбира принципите на веб дизајн
● Има познавање од теорија на бои и типографија
● Може да користи различни алатки за дизајн и софтвер
● Високо вешт во интерактивна анимација

Кој треба да ангажирате за да ја креира вашата деловна веб-страница?

Иако улогите на развивач на веб-страници и веб-дизајнер се различни, тие се подеднакво витални за креирање веб-страница. Користењето на двете може да помогне да се создаде естетски пријатен веб-дизајн и добро функционална веб-страница што може да го привлече вниманието на вашата целна публика.

На крајот на краиштата, 94% од првите впечатоци ќе дојдат од визуелните аспекти на веб-страницата, проследено со процесот на навигација.

Tags : , ,

Leave A Comment