Cursor

mode

Language Support

Drag

Центар за поддршка +38976-27-39-77

Контактирајте нè

Awesome Image Awesome Image

Софтвер April 11, 2023

Што 5G? Веќе сериозно се работи на технологијата 6G

Writen by Ivsoft

comments 0

Дискусиите за стандардизација на 6G мрежата се очекува да започнат околу 2025 година, а комерцијализацијата на технологијата се очекува во 2029 година.

Иако 5G технологијата неодамна стана добро позната и поприсутна, технолошките компании веќе размислуваат за нов чекор и 6G технологија.

Засега, оваа технологија е сè уште во фаза на развој и тестирање, но, исто како и 5G, може да претставува револуција во дигиталниот живот на луѓето.

Една од компаниите која интензивно работи на развој на 6G технологијата е LG, која може да се пофали со успешно тестирање на безжичен пренос и прием на податоци на 6G THz, во фреквентен опсег од 155 до 175 GHz – на оддалеченост од 320 метри на отворено. .

Проблемот со 6G, кој користи ултра широкопојасни фреквенции, е фактот што има релативно краток опсег и можна загуба на енергија од пренос до прием. За да ги решат овие проблеми, LG, Институтот Фраунхофер Хајнрих Херц и Институтот Фраунхофер за применета физика на цврста состојба (IAF) заеднички развија засилувач што може да ја зголеми моќта на пренос и засилувач на приемник со низок шум што го подобрува квалитетот на дојдовниот сигнал.

Како што е објаснето, повеќеканалниот засилувач што се користи во демонстрацијата има излез поголем од 20 dBm, што е зголемување од над 5 dBm во споредба со решенијата што LG, HHI и IAF ги инсталираа во претходниот тест. Беше користен и засилувач на приемник, кој го минимизира создавањето на шум во сигналот за прием. Овие нови технологии се интегрирани во најновиот модуларен дизајн на LG подготвен за идно производство на интегрирани кола за да го олесни патот до комерцијализација.

Со овој најнов успех, ние сме чекор поблиску до постигнување 6G брзини од 1 терабит во секунда во отворени и затворени урбани области, рече д-р Ким Бјунг-Хун, CTO и извршен потпретседател на LG Electronics. LG ќе продолжи да работи со истражувачки институти и иноватори за дополнително да го зацврсти своето лидерство во технологијата 6G. Очекуваме 6G да биде главен двигател на идниот бизнис и на новите кориснички искуства, така што нема место каде што би сакале да бидеме отколку овде, во првите редови на неговиот развој.

Дискусиите за стандардизацијата на 6G мрежата се очекува да започнат околу 2025 година, а комерцијализацијата на технологијата се очекува во 2029 година. Во споредба со 5G безжичните мрежи, 6G ќе обезбеди далеку подобри стапки на податоци со помала латентност и поголема доверливост.

Глобалните компании се тркаат да влезат во 6G просторот со оглед на клучната улога што ќе ја има во овозможувањето на сите видови иновации, од ултрареалистични мобилни холограми до следната фаза на Интернет на нештата и амбиенталното пресметување, што ќе обезбеди пофлексибилно и лично искуство преку органско поврзување на луѓе, предмети и простор.

LG активно соработува со реномирани истражувачки институти, универзитети и компании од целиот свет и имаат за цел да воспостават соработки на полето на истражување и развој на основните 6G технологии со организации како HHI, IAF, KAIST, KRISS и Keysight Technologies, Inc., со цел да се забрза доаѓањето на следната генерација на безжични мрежни комуникации.

Во јуни 2021 година, Next G Alliance, иницијатива на Алијансата за решенија во телекомуникациската индустрија (ATIS), ја избра LG за лидер на работната група за апликации која ќе разговара за 6G технологиите и ќе ја води идната насока на 6G телекомуникациските услуги.

Tags :

Leave A Comment