Cursor

mode

Language Support

Drag

Центар за поддршка +38976-27-39-77

Контактирајте нè

Awesome Image Awesome Image

Софтвер April 11, 2023

Што се чет-ботови GPT-3 и зошто треба да се грижите?

Writen by Ivsoft

comments 0

GPT-3 е модел со вештачка интелигенција за општа намена. Кратенката значи „Генеративен претходно обучен трансформатор 3“. Ова е трета итерација на алатката што е објавена.
Компанијата зад неа е OpenAI, истражувачки бизнис, ко-основач на Илон Маск. Експертите ја опишаа технологијата како еден од најважните и најкорисните достигнувања во вештачката интелигенција во последните години.
Моделот GPT-3 има трансформативна природа, што значи дека генерира текст (одговори) врз основа на постоечкото знаење. Информациите што ги користат чет-ботите GPT-3 доаѓаат од интернет. Алатките за ползење го хранат моделот со скенирање милијарди текстови онлајн.

Интернет-податоците што ги користи трансформаторскиот модел се чуваат во компјутери и сервери ширум светот. Ова има (висока) цена за одржување: десет милиони американски долари годишно, вели Годин.

Tags :

Leave A Comment