Cursor

mode

Language Support

Drag

Центар за поддршка +38976-27-39-77

Контактирајте нè

Awesome Image Awesome Image

Наш блог Наши објави August 24, 2023

Huawei се обидува да ги избегне американските санкции за чипови, обвинуваат трговските органи

Writen by Ivsoft

comments 0

Здружението на индустријата за полупроводници тврди дека Huawei се обидува да ги заобиколи американските извозни ограничувања со изградба на тајна мрежа на капацитети за производство на чипови.

Кинеската телекомуникациска компанија Huawei гради колекција на тајни постројки за производство на полупроводници низ Кина, според американската трговска групација Semiconductor Industry Association (SIA).

Во вторникот, Блумберг објави тврдења од СВР дека Huawei добил околу 30 милијарди долари финансирање од кинеската влада, покрај тоа што купил две фабрики за производство на чипови и изградил три други во регионот.

Трговското здружение, исто така, обвини дека Huawei се обидува да ги заобиколи ограничувањата поставени на американските производители на чипови од страна на американската влада со изградба на објекти под имињата на други компании.

[Водич за купувачот: Како да ги изберете вистинските деловни лаптопи]
Здружението на индустријата за полупроводници не одговори веднаш на барањата за коментар.

Претходно овој месец, американскиот претседател Џо Бајден ја ескалира трговската војна на земјата со Кина со потпишување извршна наредба која дополнително ќе ги ограничи американските инвестиции во чувствителните технолошки индустрии во Кина. Новите правила ќе влијаат на три сектори – полупроводници и микроелектроника, квантни информатички технологии и одредени системи за вештачка интелигенција.

„Оваа програма ќе се обиде да ги спречи странските загрижувачки земји да ги искористат американските инвестиции во овој тесен збир на технологии кои се клучни за поддршка на нивниот развој на воени, разузнавачки, надзорни и сајбер-овозможени способности кои ја загрозуваат националната безбедност на САД“, напиша Бајден во писмо до Конгресот.

Во 2019 година, Huawei беше ставен на црната трговска листа од владини претставници, ограничувајќи ги повеќето американски добавувачи да испорачуваат одредени производи и технолошки компоненти до компанијата, освен ако не им се даде посебна лиценца. Сепак, на почетокот на годината, американската влада престана да одобрува какви било лиценци за компаниите кои сакаат да ги продаваат своите производи на Huawei.

Tags :

Leave A Comment