Cursor

mode

Language Support

Drag

Центар за поддршка +38976-27-39-77

Контактирајте нè

Awesome Image Awesome Image

Наш блог Наши објави August 24, 2023

Microsoft лансира мајчин интеграција за Python во Excel

Writen by Ivsoft

comments 0

Со домашната интеграција на Python со Excel, корисниците ќе можат да ја користат новата функција „PY“ за да го внесат кодот на Python директно во ќелиите на Excel.

Мајкрософт соработува со програмскиот програмски провајдер на складиштето, Anaconda, за да дозволи Python кодот да работи во Excel без дополнително поставување. Овој потег е дизајниран да им помогне на практичарите да користат податоци во апликацијата за анализа на податоци и машинско учење.

„Со Python во Excel, можете да напишете Python директно во ќелија, пресметките на Python се извршуваат во Microsoft Cloud, а вашите резултати се враќаат во работниот лист, вклучувајќи заговори и визуелизации“, рече Microsoft во блог пост.

Најавата од Мајкрософт претпоставува значење бидејќи поголемиот дел од податоците за претпријатието на глобално ниво сè уште се складирани во листовите на Excel и на практичарите на податоци често им е тешко да го користат Python во Excel без додатоци или дополнителни поставки.

[ Office 2021 наспроти Microsoft 365: Како да изберете ]
Направени се неколку обиди да се олесни користењето на Python кодот во Microsoft Excel. Во 2014 година, Zoomer Analytics разви Xlwings, Python библиотека лиценцирана со BSD, која се поврзува со Excel и им овозможува на табелите на Excel и Python апликациите директно да комуницираат.


Во 2017 година, Continuum Analytics, креаторите на Anaconda, го објавија Anaconda Fusion, систем за поврзување на верзијата на Anaconda за претпријатието со Microsoft Excel 2016 и повисоки верзии. Со оваа интеграција, научниците за податоци би можеле да ја изложат својата работа на корисниците на Excel со Python код и податоци достапни во тетратките на Jupyter.

Други платени додатоци како PyXLL, исто така, можат да помогнат во интегрирањето на Python во Excel.

Сепак, со домашната интеграција на Python со Excel, корисниците ќе можат да ја користат новата функција „PY“ за внесување код на Python директно во ќелиите на Excel и извршување задачи како што се чистење податоци, предвидлива аналитика и машинско учење поради поддршка од алатки како што се формули, PivotTables и Excel графикони, соопшти компанијата.

„Користејќи ги вградените конектори на Excel и Power Query, корисниците можат лесно да донесат надворешни податоци во работните процеси на Python во Excel“, се додава.

Претпријатијата ќе можат да ги користат библиотеките на Python, како што се scikit-learn и statsmodels за да применат популарно машинско учење, предвидувачка аналитика и техники за предвидување, вклучувајќи регресивна анализа и моделирање временски серии, рече Microsoft.

Python во Excel, кој моментално е во јавен преглед, е достапен за корисниците кои користат бета канал на Windows, соопшти компанијата, додавајќи дека функцијата прво ќе се прошири во Excel за Windows, почнувајќи од изградбата 16.0.16818.20000, а потоа и на другите оперативни системи.

За да користат Python во Excel, корисниците ќе мора да се приклучат на програмата Microsoft 365 Insider.

„Додека е во Preview, Python во Excel ќе биде вклучен во вашата претплата на Microsoft 365. По прегледот, некои функционалности ќе бидат ограничени без платена лиценца“, велат од компанијата.

Tags :

Leave A Comment